Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Vlade FBiH

vlada fbih sjednica22

Vlada Federacije BiH će, danas na sjednici u Sarajevu, razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Nacrt je podržalo i Ekonomsko-socijalno vijeće na sjednici 19. decembra prošle godine, uz prihvaćanje amandmana premijera FBiH koji se odnosi na dodavanje novog člana koji reguliše prijem u radni odnos u javnim institucijama isključivo putem konkursne procedure.

Kako je u pitanju oblast koja je u zajedničkoj nadležnosti federalne i kantonalnih vlasti, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dostavljen je svim kantonima radi davanja mišljenja.

U dnevni red su uvršteni i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Zakona o Federalnom pravobranilaštvu.

Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, članovi Vlade će se izjasniti o Planu poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2017. godinu. Završetak započetih poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina, što i jeste sadržaj ovogodišnjeg Plana, potreban je jer bi dalje odgađanje dovelo do povećanja nesklada sa utvrđenim stanjem u faktičkom posjedu i do ulaganja znatno većih sredstava na usuglašavanju i pripremi podataka za uspostavljane katastra nekretnina.

Federalna vlada danas će se upoznati s četvrtim ovogodišnjim kvartalnim izvještajem o dugu FBiH. U odnosu na isti period 2015. godine (6.268,4 miliona KM) ukupn dug u Federaciji BiH je na kraju 2016. godine manji za oko 30 miliona KM.

Dnevnim redom današnje sjednice predviđeno je i razmatranje izvještaja Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2016. godinu, kao i o provođenju projekta „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju BiH u periodu od 15.8. do 31.12.2017. godine i listi projekata čija je realizacija planirana u 2017. godini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.