Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Počeli pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

pregovori o novom Kolektivnom ugovoru
FOTO: Vlada KS

Istaknuto je da je baza pregovora važeći Kolektivni ugovor

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo danas su počeli pregogovore o usaglašavanju teksta novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da je baza pregovora važeći Kolektivni ugovor. Po riječima predsjednika Sindikata Elvisa Zornića, Sindikat neće dozvoliti umanjenje stečenih prava. Zornić se nada da će se neka druga pitanja novim Kolektivnim ugovorom riješiti i poboljšati.

–  Ove godine smo imali jako konstruktivnu raspravu o prijedlogu Kolektivnog ugovora. Raduje nas da su se uključili i drugi sindikati, jer su svi prepoznali da je interes svima da se popravi stanje državne službe u Kantonu Sarajevo – istakao je Zornić.

 Dodao je da se nada da će socijalni dijalog biti uspješno okončan na zadovoljstvo svih uključenih strana.

 Novi sastanak zakazan je za 14. septembar. Do tada će biti razmijenjena neophodna dokumentacija i informacije radi lakše i brže dinamike pregovora.

Sastanku su prisustvovali ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, a uime  Sindikata prisutni su bili i potpredsjednica Sindikata Jasmina Lukovac, te članovi Upravnog odbora Armin Hrelja i Dženita Viteškić.