Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Počelo suđenje blagajniku BHANSA-e, 7. februara saslušanje prvih svjedoka

dejan pudar birn
FOTO: BIRN BiH
Dejan Pudar

Tužilac je naveo da će grafološkim vještačenjem biti dokazano da je optuženi skriptor krivotvorenih potpisa zaposlenika za koje je kreirao naloge za putovanja i događaje koji se nisu desili

Suspendovanom glavnom blagajniku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejanu Pudaru počelo je suđenje za pronevjeru više od 270.000 maraka počinjenu prije deset godina.

Optužnica tereti Pudara da je od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine prisvojio 276.222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila.

“Dokazaćemo da je optuženi kao glavni blagajnik krivotvorio dokumentaciju BHANSA-e i pravnog lica ‘Mrkulić’”, kazao je u uvodnoj riječi tužilac Igor Dubak.

Nikšić nije operisan

saopštenje iz vlade


Nikšić nije operisan

Dodao je da iz materijalnih dokaza proizilazi da je Pudar bio ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima.

Tužilac je naveo da će grafološkim vještačenjem biti dokazano da je optuženi skriptor krivotvorenih potpisa zaposlenika za koje je kreirao naloge za putovanja i događaje koji se nisu desili.

Tužilaštvo će uložiti i listu prisustva na poslu za zaposlene koji su u vrijeme navodnih putovanja bili na poslu ili na godišnjem odmoru. Uz zaposlene u BHANSA-i, biće pozvan i vještak finansijske struke.

Dubak je rekao da je predložen veći broj svjedoka, ali da se može pozivati više njih po ročištu s obzirom da će se kratko izjašnjavati na određene okolnosti.

Branilac Jasmir Muratović kazao je da Odbrana u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Za 7. februar zakazano je saslušanje prvih svjedoka.