Počelo suđenje tužiocu Boži Mihajloviću: “Mislio je da do ovoga nikad neće doći”

BiH

bozo mihajlovic

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo je suđenje za nesavjestan rad u službi Boži Mihajloviću, bivšem zamjeniku glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH, jaclja BIRN.

„Mihajlović je nesavjesno postupio u nadzoru nad radom Beridan-Zuhrić, koja je iz više predmeta koje je vodio optuženi, uzela privremeno oduzeti novac. Bio je svjestan te mogućnosti i vjerovao da do toga neće doći, što se pokazalo kao suprotno i na taj način nastala je teža povreda prava osoba od kojih je privremeno oduzet novac“, kazao je čitajući optužnicu tužitelj Emir Neradin.

Beridan-Zuhrić je, navodi se u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca bez da bude otkriveno njeno nezakonito postupanje, a usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu preko 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Iznoseći uvodne riječi, tužitelj Neradin je kazao da će saslušati 47 svjedoka i dokazati krivicu optuženog.

Mihajlovićev advokat Vlado Adamović rekao je da je koncepcija optužbe “van svake pameti”.

Optužnica protiv Mihajlovića nije smjela biti potvrđena, smatra Adamović, jer se pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu vodi istraga protiv Beridan-Zuhrić, dodajući da ako dođe do optuženja, postojaće dva suđenja o istoj stvari.

Adamović je zatražio odlaganje postupka do rješenja slučaja koji se vodi protiv daktilografkinje, ili spajanje predmeta, što je Sud odbio. Optužnicu je Adamović nazvao apsurdnom, jer, kako je naveo, drugi tužioci su potpisivali radnju izvršenja krivičnog djela, a Mihajloviću se sudi.

„Suđenje niti je fer, niti je pravično. Čak sedam svjedoka Tužilaštva, potpisivali su odluke kojima je Beridan-Zuhrić prisvajala sebi novac i oni nisu optuženi, a Mihajlović jeste, jer kako i stoji u optužnici, za to nije ni znao, niti je to naredio, a ni mogao znati. Osim toga. Mi smo protiv tih sedam tužitelja podnijeli krivične prijave, a oni su svjedoci Tužilaštva. Zato smatram da ovo suđenje nije pravično“, kazao je Adamović.

Ako je Mihajlović, kako stoji u optužnici, optužen da je bez znanja i svijesti da je nešto počinio optužen za radnje koje je počinila Sadina Beridan-Zuhrić, onda bi to trebali biti i svi tužitelji Državnog tužilaštva, a pogotovo oni koji su joj potpisali odluke o izuzimanju novca, smatra Adamović.

Na narednom ročištu svjedočit će tužitelj Oleg Čavka, čemu se Odbrana protivila, jer je jedan od sedam tužitelja, protiv kojih je podignuta krivična prijava.

Sud je odbio žalbu Odbrane, a Čavka će iskaz dati 2. oktobra.