Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest u Sarajevu

“Gospodo, dosta je!”: Jasna poruka građana, rok za smjenu vlasti je 30. april

Sarajevo: Nastavak prosvjeda pod nazivom “Borba za život”,
17.04.2021., Sarajevo - Nastavak prosvjeda pod nazivom "Borba za zivot" zapoceo ispred zgrade Institucija BiH. Organizatori traze ostavke Vijeca ministara BiH i Vlade FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prisutni su dali rok parlamentarcima do 30. aprila da povku potez i izglasaju nepovjerenje Vladi FBiH. Ukoliko se to ne desi, najavili su još masovnije proteste za 1. maj

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas se okupio veliki broj građana kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasti u vrijeme pandemije koronavirusa i nabavci vakcina.

Protest pokreta “Ženski marš-borba za život” nastavak je protesta održanog 6. aprila u Sarajevu, a na kojem su građani tražili smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

Protest je organizovan i danas zbog neispunjavanja ovih zahtjeva. Građani koji prisustvuju protesu su blokirali saobraćaj.

Jedna od organizatora Alma Avdagić izjavila je za BHRT da nakon prošlih protesta nisu dobili nikakav odgovor nadležnih, te da sada od državnih poslanika traže smjenu nestručnih kadrova.

“Mi ne samo da nemamo vakcine, već nemamo ni plan borbe protiv pandemije”, istakla je Avdagić.

Kako je navela, vlasti imaju rok od 14 dana da preduzmu konkretne korake, u suprotnom, protesti će biti nastavljeni sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Čekali smo godinu dana da oni koji su dobili glas na izborima urade svoj posao, mi ne odustajemo dok se zahtjevi ne ispune”, poručila je ona, te pozvala građane da im se pridruže u borbi.

“Pozivamo sve da se u ovoj situaciji udružimo, bez obzira na razlike, kako bi se zajedno borili i izborili za bolji život”, istakla je Avdagić.

“Vrijeme je za promjenu paradigme”, “Bitka za život”, “Država na prvom mjestu”, “PCR test obavezan za sve” neke su od poruka koje demonstranti nose u svojoj šetnji od Zemaljskog muzeja BiH do zgrade državnih institucija na Marijinom Dvoru.

“Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom ‘dosta je’. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Za ono oteto i oduzeto dostojanstvo svakog od nas. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno. Nijedna politička partija se nije bavila pandemijom niti posljedicma već uhljebljavanjem svojih članova. I dok oni ništa ne rade, naša još nerođena djeca plaćat će njihov nerad. Ovdje nisu konstitutivni narodi, ovdje su kosntitivni samo oni koji te narode predstavljaju. Oni uživaju prava i samo njima je dobro. E gospodo, dosta je. Neće više moći”, kazala je Maja Gasal Vražalica.

Prisutni su dali rok parlamentarcima do 30. aprila da povku potez i izglasaju nepovjerenje Vladi FBiH. Ukoliko se to ne desi, najavili su još masovnije proteste za 1. maj.