Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo sastanak Zvizdića, Novalića i Cvijanović u vezi mehanizma koordinacije

BiH

sastanak premijera cvijanovic novalic zvizdic

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu počeo je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem povodom usaglašavanja mehanizma koordinacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je ranije, najavivši sastanak, istakao kako je riječ o “konačnom usaglašavanju teksta mehanizma koordinacije” na čiju provedbu su se bh. vlasti obavezale na euroatlanstkom putu na način da će tekst biti “prihvatljiv svim stranama”.

Usaglašavanje mehanizma koordinacije garant je kredbilnosti bh. aplikacije za članstvo u Evropsku uniju koju su bh. vlasti predale u Bruxellesu 15. februara ove godine. Osim usaglašenog mehanizma koordinacije, uslov za kredibilnu bh. aplikaciju i njeno razmatranje je i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

Na usaglašavanje mehanizma koordinacije ranije je pozvalo Vijeće Evropske unije (EU) tražeći tako da se politike BiH međusobno usklade i implementiraju odnosno da djeluju “jednim glasom”.

Sve države koje su se proteklih dvadesetak godina našle u procesu pridruživanja EU bile su dužne unaprijediti sisteme koordinacija između institucija i nivoa vlasti kako bi formirale jedinstven administrativni kapacitet za učešće u EU.

Sastanku koji je u toku pridružio se i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

U bh. javnosti posljednjih dana pojavile su se špekulacije kako mehanizam koordinacije vjerovatno neće biti usaglašen zbog političkih previranja nastalih nakon odluke Agencije za statistiku BiH da usvoji jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH što vlasti iz RS-a ne odobravaju.