Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje izgradnja vrtića i rekonstrukcija regionalnog puta u Srebrenici

srebrenica djeca233

Svečanim potpisivanjem ugovora i polaganjem temeljca, uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i Općine Srebrenica, obilježen je početak gradnje vrtića za 150 djece u Srebrenici, te rekonstrukcije regionalnog puta R- 453.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak saradnje koja je dogovorena na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Srebrenica 2015”, a ove investicije u vrtić, te saobraćajnu i proizvodnu infrastrukturu doprinijet će poboljšanju kvaliteta života ljudi u regiji Srebrenice, a posebno djece koja će dobiti nove prostore za smještaj, učenje i igru.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio je svima koji pomažu općinu Srebrenica, naglasivši da je projekt izgradnje vrtića značajan za ovaj grad i pokazuje da je svima potrebno zajedništvo, suživot, mir i poštovanje.

Poručio je da “srpska i bošnjačka djeca idu zajedno u obdanište i školu te da će tako biti i nastavljeno.

– Nakon nekoliko mjeseci mukotrpnog rada u pripremanju potrebne dokumentacije, naš tim je uspio da ispoštuje sve rokove. Zahvalni smo Vladi Republike Srbije koja je Općini Srebrenici donirala 10 miliona KM – tri miliona eura za investije i dva miliona pomoć budžetu – naveo je Grujičić, najavivši i realizaciju drugih projekata, poput sanacije sportskog terena i lokalnih puteva.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da su djeca najvažniji resurs svake države i svakog grada te da kamen temeljac za izgradnju vrtića predstavlja temelj buduće saradnje.

-U septembru ćemo ponovo doći ovdje, naš zajednički zadatak je da stvorimo nova radna mjesta. To znači da stvorimo industrijske pogone, da svu našu djecu koja idu u obdanište i školuju se, ostavimo ovdje sa stvorenim radnim mjestima i budućnošću koja je ispred njih – poručila je Mihajlović.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDPBiH Sezin Sinanoglu kazala je da UNDPBiH pomaže obnovu Srebrenice od 2002. godine, i posvećen je da i dalje nastavi raditi s građanima i lokalnim vlastima kako bi se poboljšao kvalitet života za sve.

-Zato ćemo zajedno graditi novi vrtić, rekonstruisati regionalni put R-453, i izgraditi novi industrijski objekt u Srebrenici, jer znamo kako revitalizacija i obnova infrastrukture, a posebno ulaganje u dobrobit djece, doprinosi kreiranju boljeg okruženja za inkluzivni razvoj – istakla je Sinanoglu.