Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomija brige

Počinje razvoj modela Gerontodomaćica: Vrednovanje neplaćenog rada u oblasti njege

Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Članovi radne grupe će osmisliti programe usluga kojima će biti nadograđivane i dopunjavane postojeće usluge te raditi na povećanju vidljivosti ovih usluga

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa UN Women, Zavodom za zapošljavanje FBiH, Crvenim križom FBiH i Hilfswerkom najavljuje početak razvoja modela gerontodomaćica, saopćeno je iz navedenog ministarstva.

Cilj razvoja i implementacije ovog modela je poboljšanje usluga njege starijih osoba i smanjenje neplaćenog rada žena u okviru ekonomije brige.

U okviru projekta, na današnjem zajedničkom sastanku svih uključenih aktera dogovoreno je osnivanje radne grupe koja će raditi na razvoju poslovnog modela gerontodomaćica.

Članovi radne grupe će osmisliti programe usluga kojima će biti nadograđivane i dopunjavane postojeće usluge te raditi na povećanju vidljivosti ovih usluga.

Koordinirajuću ulogu unutar radne grupe će imati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i UN Women.

-Očekujemo da će ovaj projekat donijeti značajna poboljšanja u pružanju njege starijim osobama i doprinijeti ravnopravnijoj raspodjeli rada u društvu odnosno vrednovanju neprepoznatog i neplaćenog rada u oblasti njege i brige najčešće unutar porodica – navedeno je u saopćenju Ministarstva.