Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suad Arnautović

Podaci CIK-a: Ukupna izlaznost birača na redovnim biračkim mjestima 50 posto

cik

U Federaciji BiH je danas na birališta izašlo 48 posto glasača, u Republici Srpskoj 53 posto, a u Distriktu Brčko 44 posto

Na nivou Bosne i Hercegovine, ukupan odziv birača na redovnim biračkim mjestima tokom današnjih Općih izbora bila je 50 posto, izjavio je večeras na pres-konferenciji, prvoj nakon zatvaranja glasačkih mjesta, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović.

Radi poređenja, izlaznost na izborima održanim 2018. godine bila je 54,02 posto, kazao je također.

U Federaciji BiH je danas na birališta izašlo 48 posto glasača, u Republici Srpskoj 53 posto, a u Distriktu Brčko 44 posto.

Arnautović je na večerašnjoj pres-konferenciji kazao i da su tokom izbornog dana prijavljena 52 incidenta, a da se od ukupnog broja ovih incidenata, 14 odnose na narušavanje javnog reda i mira te šest na krivična djela (tri u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj).

Tokom izbornog dana, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su e-mailom dostavljeni 71 prigovor o nepravilnostima na biračkim mjestima, kao i 30 prigovora za kršenje izborne šutnje.

U 19 sati je zatvoren najveći broj biračkih mjesta osim u općini Novo Sarajevo, gdje je glasanje na dva biračka mjesta produženo do 21 sat zbog prekida tokom dana zbog uviđaja o smrti jedne ženske osobe.

Glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine proteklo je uglavnom bez problema, dok je u Vašingtonu i Čikagu izborni proces još u toku zbog vremenske razlike, kazao je predsjednik CIK-a.

Arnautović ističe da je tokom izbornog dana zabilježen značajan broj dezinformacija koje su se širile društvenim mrežama, među kojima se izdvaja dezinformacija na račun Centralne izborne komisije BiH da djecu s teškoćama u razvoju naziva “retardiranom djecom”.