Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Almira Džinića zbog ratovanja za ISIL

BiH

sud i tuzilastvo bih

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Almira Džinića (1997).

Optuženi se tereti da je, zajedno sa svojom obitelji, koncem 2013. godine, otputovao na područje Republike Turske, sa namjerom da se prebaci na područje Sirije i Iraka i pridruži paravojnim struktuama tzv. „ISIL-a“, koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkom organizacijom i sudjeluje u oružanim sukobima na tom području.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je pristupio oružanim formacijama ISIL-a, gdje je kao pripadnik terorističke skupine sudjelovao u oružanim sukobima na području Sirije, sve do jula 2016. godine, kada je napustio područje Sirije.

Tijekom provođenja istrage Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama ISIL-a na području Sirije.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i počinio kazneno djelo-organiziranje terorističke skupine iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, naročito u segmentu procesuiranja državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima Sirije i Iraka.