BiH

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina

24/12/2021

Tužilaštvo BiH je saopćilo kako krvinju planira dokazati saslušanjem 93 svjedoka i vještaka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak, Ahmeda Hadžajlića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića zvanog Kratelj podiglo optužnicu za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine, prenosi BIRN BiH.

Oni se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) s područja Teočaka i okoline, prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

“Što je rezultiralo zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubojstvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Avdičević, Hadžajlić, Efendić i Ikanović su, nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, onemogućili pripadnicima VRS-a status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama, te počinili i omogućili drugima da ih zlostavljaju i nanose teške tjelesne i duševne ozljede.

“Da bi nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizirali ‘prijeki sud’ i javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih i onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka”, navodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH je saopćilo kako krvinju planira dokazati saslušanjem 93 svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala, a Sudu BiH je uputilo i prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.