Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Muharema Dunića zbog ratovanja u Siriji

muharem-dunic

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muharema Dunića, rođenog 1974. godine u Jajcu, državljanina BiH, koji se tereti da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ”ISIL“-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je, tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

“Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa  ciljem formiranja kalifata tzv. ‘Islamske države’ na prostoru dvije ratom zahvaćene države”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Navedeno je kako je nakon poraza stuktura tzv. “ISIL”-a, optuženi početkom 2019. godine zarobljen od strane pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.