Globus

Platili kauciju

Pušten policajac optužen u slučaju Floyd

11/06/2020

Lane je iz pritvora u Hennepinu pušten oko 17 sati u srijedu

Thomas Lane, jedan od četvorice policajaca iz Minneapolisa uključenih u smrt Georgea Floyda, pušten je iz pritvora nakon što je za njega plaćena kaucija.

Odvjetnik 37-godišnjeg bivšeg policajca Earl Gray potvrdio je da je za Lanea plaćena uslovna kaucija u iznosu od 750.000 dolara, što znači da će Lane biti obavezan ispunjavati određene uslove kako ga ne bi ponovno pritvorili.

Novac prikupljen na internetu

Lokalni Star Tribune piše da je novac većinom prikupljen na internetu putem PayPal donacija, odnosno uplata na web stranicu otvorenu za prikupljanje sredstava za njegovo puštanje iz pritvora. U opisu te stranice stajalo je da je “Laneova jamčevina bila nepravedno visoka te da je on učinio sve što je mogao da spasi Floydov život”.

Između ostalog, aktivno će ga pratiti, neće smjeti nositi oružje niti se zaposliti u policiji. Bezuvjetna kaucija za njegovo puštanje iz pritvora iznosila je milijun dolara.

Lane je iz pritvora u Hennepinu pušten oko 17 sati u srijedu, potvrdio je njegov advokat za ABC News odbivši dati bilo kakav dodatan komentar. Lane je sada u svojoj kući sa ženom, a njegov advokat nije htio reći boji li se Lane za svoj život s obzirom na proteste širom zemlje.

Podsjetimo, Lane je jedan od trojice bivših policajca iz Minneapolisa optuženih za pomaganje Dereku Chauvinu u ubistvu Afroamerikanca Georgea Floyda.

Sva četvorica su otpuštena iz policije nakon što je Floyd ubijen, Chauvina se tereti za ubistvo drugog i trećeg stupnja, dok se Lanea, Kuenga i Thaoa tereti za pomaganje u ubistvu. Chauvinu je izrečena kaucija u iznosu od 1,25 miliona američkih dolara, a Kuengu i Thaou po 750 hiljada, kao i Laneu.

Iduće ročište Laneu je zakazano za 29. juna, a njegov advokat Earl Gray ranije je za Star Tribune kazao da njegov klijent planira uložiti žalbu da se odbiju sve optužbe na njegov račun.

Lane dolazi iz policijske porodice, djed mu je bio detektiv. Na njega i Kuenga niko se nije žalio.

Što se policajca Thomasa Lanea tiče, nema previše informacija. Star Tribuneu se javio samo član porodice koji je htio ostati anoniman te je rekao samo da je Lane pogrešno predstavljen u javnosti.

“Devastirani smo. Naša cijela porodica se osjeća užasno. To nije on. To nije ono za što se borio cijeli život”, kazali su.

Lane je opisan kao 37-godišnjak iz regije Twin Cities u Minnesoti koji je “suosjećajan, zabavan i pronicljiv”. Oženio se 2018. godine i bio je uzbuđen oko svoje karijere i proširenja porodice. Laneov djed Donald M. Mealey bio je detektiv u policiji Minneapolisa, umro je 2008. godine u 92. godini. Preostali članovi Laneove porodice također su radili u policiji toga grada.

Licencu za rad u policiji dobio je prošlog avgusta.

“Ne postoji ništa zlo u njemu. Ovo je užasno i osjećam se užasno zbog života koji je izgubljen i zbog Floydove porodice. Nisu svi policajci loši. Lanea se sada kategorizira onako kako ne bi trebalo.”

Kao i Lane, i 26-godišnji Kueng je također dobio licencu za rad u policiji u avgustu. Niko dosad nije imao pritužbe na njihov rad. Na poziv porodice Kueng, javio se član porodice koji ništa nije htio komentirati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.