Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Saše Ćurguza za zločine u Bihaću

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe koja se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Ćurguza, rođenog 29. maja 1972. godine u Bihaću, državljanina BiH, nastanjenog u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća, znajući za takav napad, sudjelovao u progonu bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti i to mučenjem i ubistvima.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade, došao u krug “IMT Traktorskog servisa” Ripač, u kojem je bilo zatvoreno više desetina muškaraca civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon toga, odveli su grupu od 11 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zvane “Bezdana”, nakon čega su civili ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu. Optuženi se tereti da je lično i direktno sudjelovao u ovim ubistvima, pucajući žrtvama u glavu iz vatrenog oružja, nakon čega ih je gurao u jamu.

Također, optužen je i da je sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zarobljenika koji su bili izloženi napadu, što je kod njih izazvalo snažnu fizičku i duševnu bol.

Iz masovne grobnice jame “Bezdana-Hrgar”, 1997. godine su ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 tijela žrtva identifikovano, a optuženi Ćurguz sudjelovao je u ubistvu najmanje 11 žrtava.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a) i f), u vezi sa članom 29. sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa Tužilaštvom za ratne zločine i pravosuđem Republike Srbije, s obzirom da je ovaj optuženi lišen slobode u Beogradu krajem 2014. godine (gdje je u ekstradicijskom pritvoru proveo oko 14 mjeseci) po međunarodnoj potjernici raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH.

Iz Republike Srbije je dana 8. februara 2016. godine izručen je Bosni i Hercegovini i nalazi se u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.