Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zločina u Prijedoru

sdu bih tuzilastvo

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za zločin počinjen nad civilima u mjestu Ljeskare, na području Prijedora, u ljeto 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnice su podignute protiv Ranka Babića (rođen 1952. u Prijedoru), Bratislava Bilbije (rođen 1963. u Prijedoru) i Đure Adamovića (rođen 1951. u Prijedoru)

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi u augustu 1992. godine, došli u mjesto Ljeskare, zaseok Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i malodobne osobe.

Nakon toga sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u navedenom mjestu, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere, kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.