BiH

tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv tri veterinarska inspektora zbog korupcije

20/11/2020

Također, Tužiteljstvo će u postupku tražiti da se optuženima oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da im se izrekne mjera sigurnosti zbrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Indire Dajić-Hukić (1967.), Ive Kobaša (1964.) i Mladena Mijića (1959.), inspektora Ureda za veterinarstvo BiH.

Optuženi se terete da su od jula do septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prijelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog podrijetla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba, tražili i dobili novac kao imovinsku korist, kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH, bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uslova i normi, koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH.

Na opisani način, optuženi su počinili koruptivno krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Također, počinjenjem navedenog koruptivnog krivičnog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tokom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja krivičnih djela, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, Tužiteljstvo će u postupku tražiti da se optuženima oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da im se izrekne mjera sigurnosti zbrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.