BiH

Institut za istraživanje genocida

Podnesena krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida

10/11/2021
Foto: Screenshot

Kao dokaz iznijetih tvrdnji, IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Trošić je, kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona BiH.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji, IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici.

Naime navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici. Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan.

-Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN – navode iz IGK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.