Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Srebrenica, za generacije koje dolaze"

Podrška zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice: Potpis stavilo pet stranaka

srebrenica_deklaracija

Današnjoj tribini prisustvovao je član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je pružio podršku potpisnicima deklaracije

Politički predstavnici probosanskih stranaka i osobe iz javnog i društvenog života Srebrenice potpisali su danas deklaraciju “Srebrenica, za generacije koje dolaze” kojom su se obavezali da će, između ostalog, podržati jedinstvenog i zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica na lokalnim izborima 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Srebrenici je danas održana tribina pod nazivom “Budućnost Srebrenice” na kojoj je učešće, između ostalih, uzeo i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH Edin Ramić, kao i predstavnici probosanskih političkih stranaka u Srebrenici, te osobe iz javnog i društvenog života.

“Zajedno proglašavamo lokalne izbore 2020. godine u opštini Srebrenica sudbonosnim za očuvanje ideje povratka i opstanka na ovom području. Svjesni da je Srebrenica obaveza svih nas, a ne obaveza jedne političke stranke ili pojedinca obavezujemo se da ćemo, u skladu s našim mogućnostima, učiniti sve da na lokalnim izborima 2020. godine Srebrenica dobije načelnika i skupštinsku većinu koja ne negira genocid”, stoji u deklaraciji.

Potpisnici deklaracije su se obavezali i da će “podržati sve napore povratničke zajednice u Srebrenici, ali i svih drugih građana Srebrenice koji zagovaraju ravnopravnost, toleranciju i međuetnički dijalog”.

“Vjerujemo da zajedno možemo ponuditi jasnu viziju Srebrenice koja će biti i ostati dom generacije koja svoje danas i koja svoje sutra, vidi i želi graditi u ovom gradu”, stoji, između ostalog, u deklaraciji.

Današnju deklaraciju su potpisali, između ostalih, politički predstavnici SDA, DF-a, SBiH, PDA, SBB-a, zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine Nedib Smajić, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, bivši parlamentarac Sadik Ahmetović i drugi.

Današnjoj tribini prisustvovao je član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je pružio podršku potpisnicima deklaracije.

Džaferović je u okviru posjete ranije obišao mezarje Veljaci u Bratuncu i Memorijalni centar Potočari Srebrenica gdje je odao počast žrtvama genocida.

Džaferović se osvrnuo i na 9. januar koji se u RS-u obilježava kao dan ovog entiteta iako je Ustavni sud BiH ovaj dan proglasio neustavnim.

“Ovo je prije svega odavanje poštovanja žrtvama masovnih zločina, žrtvama genocida koje je najavio 9. januar 1992. godine”, rekao je Džaferović koji je dodao da je nakon 9. januara 1992. godine “uslijedilo masovno kršenje ljudskih prava i zločini što je kulminiralo genocidom”.

“Ustavni sud BiH je jasno rekao da 9. januar nije Dan entiteta RS. Činjenica da se ovaj dan obilježava je krivično djelo i to je nešto čime treba da se bave nadležne institucije”, poručio je Džaferović.