Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojačane sigurnosne mjere u Srebrenici, na Palama mirno (FOTO)

BiH

20160324_2_14930883_6609609_Web

Pred izricanje presude ratnom lideru bosanskih Srba i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Srebrenici vlada veliko nestrpljenje pred razrješenje ovog dugogodišnjeg pitanja.

Građani Srebrenice, koji tvrde da je vrijeme da se zaborave nesuglasice i da svi koji su činili zločine nad nedužnim stanovništvom svih nacionalnosti budu kažnjeni, dan u kome će biti iznesena presuda Radovanu Karadžiću provode uobičajeno.

Ovaj dan se razlikuje samo po pojačanim sigurnosnim mjerama i po većem broju patrola policije na ulicama.

Potpredsjednik SO Srebrenica Hamdija Fejzić izjavio je da su pojačane mjere bezbjednosti uobičajene za ovakve dogadjaje, te da nema mjesta strahu.

“Mi ne očekujemo nikakve incidente, ali policija uvijek izađe na ulicu u ovakvim situacijama”, rekao je Fejzić.

Jedan od Srebreničana kazao je da ne očekuje da Karadžić dobije ništa manje od doživotne kazne.

“Očekivanja su da dobije u najmanju ruku doživotnu kaznu jer ništa manje od toga ne zaslužuje”, poručio je.

U Memorijalnom centru Potočari organizovan je prenos presude Radovanu Karadžiću, kome prisustvuju majke Srebrenice, brojni predstavnici medija i strani posjetioci.

Uoči izricanja istorijske presude Radovanu Karadžiću, lideru bosanskih Srba i prvom predsjedniku Republike Srpske na Palama vlada mirna atmosfera, reklo bi se uobičajena, svakodnevna, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ulicama Pala nije primjetno pojačano prisustvo pripadnika policijskih snaga. Također, u centru mjesta nema nikakvih okupljenih grupa ljudi koji bi eventualno na taj način iskazale podršku Karadžiću.

pale

Djeluje kao da Paljani nisu previše zainteresovani za odluku Haškog tribunala u slučaju Karadžić. Tek u nekoliko kafića prati se TV prenos čitanja optužnice i izricanja presude.

Južnokorejski sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) O-Gon Kwon danas, 24. marta, izreći će historijsku presudu ratnom lideru bosanskih Srba i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Bit će ovo prva presuda MKSJ najvišem političkom zvaničniku sa prostora bivše Jugoslavije s obzirom na to da je u haškom pritvoru, dok mu je trajalo suđenje, 2006. umro bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još sedam općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Uhapšen je 2008. godine, nakon više od decenije provedene u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009., a Tužilaštvo je s izvođenjem dokaza počelo pola godine kasnije i ovaj proces okončalo u maju 2012. Karadžić, koji se sam brani, svoje svjedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja prošle godine.