Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranka za bih

Pojavio se i četvrti kandidat ča člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka?!

izbori fena

Trenutno obavlja poziciju šefa detašmana Federalne uprave policije

NOVI DETALJI (5.jul – 13:48)

Bura koju je izazvala informacija (a koju je i Fokus sinoć prenio – možete je pročitati u izvornom obliku na dnu ovog teksta) da je Stranka za BiH (SBiH) kao svog kandidata za člana Predsjedništva BiH kandidirala Nermina Šehovića, šefa Detašmana Federalne uprave policije – Zenica još se ne stišava. Informaciju da je Semir Efendić, predsjednik SBiH izjavio da je Šehović kandidat SBiH objavila je televizija N1, ali su se ubrzo pojavile brojne nejasnoće i kontradiktornosti u vezi s tom kandidaturom.

Prije svega aktueliziran je problem što Šehović kao policijski službenik shodno zakonskim odredbama ne može biti politički aktivan, a u slučaju da se prijavi kao kandidat za izbornu funkciju trebala bi uslijediti njegova ostavka.

Šehović nije demantirao informaciju Semira Efendića da je kandidat SBiH. Na upit Fokusa je li ili nije kandidat za člana Predsjedništva BiH, Šehović nije odgovorio.

Pokušali smo kontaktirati i Semira Efendića da pojasni najnovije informacije u vezi sa Šehovićevom kandidaturom, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Na upit Fokusa Centralnoj izbornoj komisiji o tome da li je Nermin Šehović kandidat za člana Predsjedništva, ko ga je kandidirao, te postoji li njegova pisana izjava o tome, u CIK-u su kazali da se ne mogu očitovati. Pojasnili su to čunjenicom da je proces unosa kandidata za izbore, a kojih je ukupno oko 7.500, tek počeo. Rok za dostavljanje kandidatskih listi u CIK-u, podsjećamo, istekao je jučer.

Također, u CIK-u kažu da ne praktikuju objavu imena bilo kojeg kandidata dok se ne provede proces provjere, odnosno ovjere kandidatskih listi. Ovjeri prethodi i eventualno davanje roka od pet dana političkim subjektima za potencijalne dopune ili ispravke listi, te stoga u CIK-u nisu mogli odgovoriti postoji li prijava o kandidaturi Šehovića.

U međuvremenu, pojavile su se informacije jedne neformalne grupe na Facebooku, koja daje podršku Nerminu Šehoviću za njegovu kandidaturu za glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, a u kojima se tvrdi da Šehović nije kandidat SBiH za člana Predsjedništva BiH.

Međutim, indikativno je da se Šehović koji je mnogo puta do sada istupao u javnosti do sada sam nije oglasio i razjasnio šta se uistinu dešava, te nije niti demantirao, niti potvrdio vijest da je kandidat na izborima.

Šehovićeva šutnja u ovom trenutku, naročito uzimajući u obzir njegovu poziciju policijskoj službenika, ali i reputaciju i simpatije koje je pobrao u javnosti svojim ranijim otvorenim istupima o gorućim problemima u ovoj zemlji, najviše štete mogu nanijeti njemu samom, jer do sada neviđena kalkulacija i poigravanje i s imenom kandidata, ali i s najvišom pozicijom u državi nisu i ne mogu biti svojstveni niti nekom ozbiljnom kandidatu, niti ozbiljnoj stranci i više su politikantstvo, nego politika. Ili možda nešto treće.

Pojavio se i četvrti kandidat ča člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka

Stranka za BiH prijavila je svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Radi se o federalnom inspektoru koji je sačinio izvještaj o propustima u slučaju “Dženan Memić” Nerminu Šehoviću.

Šehović je doktor pravnih nauka i ekspert u oblasti krivičnog prava, federalni inspektor i šef detasmana Zenica, koji je tokom svoje karijere završio više domaćih i međunarodnih obuka visokog nivoa, među kojima je i FBI obuka.

Nermin Šehović

Podsjećamo, Šehović se ranije prijavio na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine koje je 4. maja ove godine raspisalo konkurs za 19 rukovodećih pravosudnih pozicija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

Trenutno obavlja poziciju šefa detašmana Federalne uprave policije.

Šehović je četvrti kandidat za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka uz Bakira Izetbegovića, Denisa Bećirovića i Mirsada Hadžikadića.