Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokret Odgovor: Inicijativa da 3% svih javnih prihoda ide u Fond za povratak u RS

srebrenica (5)

Kandidat za potpredsjednika entiteta RS Ćamil Duraković danas uputio inicijativu prema vodećim političkim strankama na vlasti i u opoziciji u Federaciji BiH, da podrže inicijativu kojom se traži izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH kojim će 3% svih javnih prihoda ići direktno u Fond za povratak u RS i budžet Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

“Izuzetno je mnogo posla pred nama u povratku. Radimo sa generacijama koje su rođene nakon povratka njihovih očeva i majki. Sada tu više nisu teme kuće i infrastruktura, već je fokus na obrazovanju, dokvalifikaciji i zapošljavanju. Moramo ljude povezati interesno, na osnovu različitih zanimanja i poslova, i pokrenuti pozitivne priče koje će generisati trajnu održivost povratničkih zajednica”, kazao je Duraković.

“Vjerujem da postoji volja među strankama u Federaciji BiH da se ovo napravi, te da se s tim zaokruže i troškovi kada su u pitanju zdravstvena zaštita povratnika, školarine i drugi oblici podrške. Možemo li barem toliko napraviti za naš svijet od Prijedora do Trebinja, mlade ljude koji se suočavaju sa diskriminacijom na svakom koraku! Podržite nas konkretno i usmjereno, te osigurajte trajni oslonac povratnicima”, zaključio je Duraković.