Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stranka za bih

“Pokret za državu je prestao da postoji, krivi su Ramić i Mijatović”

adil-osmanovic-fena

Na kraju svega, a što se moglo pretpostaviti i na početku, jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović

Pokret za državu kao koalicija probosanskih stranaka u entitetu RS doživjela je potpuni fijasko. Stranka za Bosnu i Hercegovinu obavještava javnost da je ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu nakon saopštavanja izbornih rezultata prestalo da postoji, navode iz Stranke za BiH.

– Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese – poručili su iz te stranke.

Kažu da je rezultat svega što se dešavalo, a na šta su oni upozoravali, to da su Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog, kako kažu, da je od pet izabranih poslanika, samo tri Bošnjaka, što je značilo gubitak dvotrećinske većine.

– Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS. Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici, Begija Smajić, eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića – poručili su iz Stranke za BiH te dodaju:

– Na kraju svega, a što se moglo pretpostaviti i na početku, jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović. Kao i prije 4 godine kada je za to glasala SDA, SNSD će opet najvjerovatnije imati 4 delegata i potpunu kontrolu u državnom Domu naroda, ali ovaj put i kontrolu nad klubom Bošnjaka u Vijeću naroda RS.