Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

varaždin

Ukupno devet godina zatvora za četvorku koja je pretukla profesora Čengića

sudenje profesor varazdin

Kako je Hini rekao glasnogovornik Suda, Igor Pavlic, sudac je kratko iznio razloge takve presude

Četvoro Varaždinaca danas je na Županijskom sudu u Varaždinu zajedno osuđeno na nešto više od devet godina zatvora za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju, a vezano uz incident povezan sa smrću profesora Ekonomske škole, 35-godišnjeg Nine Čengića u maju prošle godine.

Riječ je o tzv. slučaju Kulturana koji se dogodio kod okupljališta mladih u varaždinskom Graberju, a prvooptuženi Ivor Vujasinović osuđen je na tri godine zatvora, drugooptužena Asja Gorski na dvije i pol, trećeoptuženi Ivan Gorski na dvije, te četvrtooptuženi Dominik Žnidarić na godinu i osam mjeseci zatvora.

Kako je Hini rekao glasnogovornik Suda, Igor Pavlic, sudac je kratko iznio razloge takve presude.

“Oni su prvobitno bili optuženi kao saučesnici za kazneno djelo teškog ubistva, ali tokom postupka je državni odvjetnik izmijenio pravnu kvalifikaciju djela u kazneno djelo teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom”, rekao je Pavlic.

Dodao je da Sud u ovoj nepravomoćnoj presudi nije prihvatio kvalifikaciju teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti jer prvostepeni sud, ističe Pavlic, ne nalazi dokazanim na temelju rezultata dokaznog postupka da bi žrtva ozljedu glave, koja je u konačnici dovela do smrtne posljedice, zadobila usljed udaranja od strane optuženika niti da bi optuženici svojim postupanjem izazvali taj pad.

Presuda je nepravomoćna i na nju je moguća žalba, a Pavlic dodaje kako će se svim optuženicima u izrečene kazne uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Optužnica: Brutalno ga pretukli jer ih je prijavio za kršenje mjera

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu prvookrivljeni Ivor Vujasinović, drugookrivljena Asja Dvorski, trećeokrivljeni Ivan Dvorski i četvrtookrivljeni Dominik Žnidarić terete se da su 29. maja 2021. oko 4:30 ispred varaždinske Udruge Kulturana iz osvete ubili 35-godišnjeg Ninu Čengića.

Tužiteljstvo ih tereti da su Čengića napali zajednički i dogovorno, pristajući da ga usmrte kako bi mu se osvetili zbog pozivanja policije kojoj je prijavio kršenje epidemioloških mjera.

Nakon što su policijski službenici, kojima nisu otvarali vrata, otišli, okrivljenici su izjurili iz prostorija udruženja, a prvookrivljeni Ivor Vujasinović srušio je Čengića na tlo udarcem šakom u glavu i nastavio ga je udarati rukama, nogama i drvenom palicom zajedno s ostalim optuženicima.

Asju Dvorski tereti se da je Čengića još najmanje šest puta udarila metalnom kopčom lanca za vezanje bicikla, čemu se on nastojao izmaknuti, no optuženi su ga udarali sve dok se nije prestao micati. Čengić je uz brojne krvne podljeve po glavi i tijelu zadobio i krvarenje u mozgu, a od posljedica je preminuo 30. maja.