Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5000 potpisa

Policajci u RS traže plate veće za 35 odsto, trenutno rade za 830 KM

dodik – mup rs

Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova Vladi RS predali su više od 5000 potpisa za povećanje plata po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada

Predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske predali su danas entitetskoj vladi peticiju kojom traže povećanje plate policijskim službenicima po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada, te utvrđivanje drugačije osnovice za obračun visine penzije, javlja Anadolu Agency (AA).

Peticiju je potpisalo preko 5.000 članova ovog sindikata, a traži se povećanje plate za 35 odsto.

Anica Jondić, predsjednik ovog sindikata, rekla je da je iza njih deset mjeseci aktivne borbe za rješavanje ova dva pitanja, u tom periodu o njihovim zahtjevima nije se oglasila Vlada RS, a mjesec dana nisu odgovorili sindikatu na koji način i kada da im dostave peticiju.

“Sljedeće mora da bude otvaranje dijaloga o ovim pitanjima kako bi se našlo prihvatljivo rješenje i za jednu i za drugu stranu. Očekujemo pozitivan stav Vlade RS”, kazala je Jondić.

Prema njenim riječima, rok je period utvrđivanja nacrta prijedloga budžeta za sljedeću godinu, a ako do toga ne dođe sindikat će zaključiti da Vlada RS nema ozbiljne namjere.

“Policija RS-a je ubjedljivo najlošije plaćena policija u BiH i regionu. To je neodrživ položaj, kao i to da samo policija RS nema uvećanje plate po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada”, kazala je Jondić.

Prema njenim riječima, policija mora da bude pozicionirana u skladu sa vrijednostima te profesije.

“Policija RS radi 24 časa, dan i noć na ulici po svim vremenskim uslovima, postali smo meta svakog čovjeka iz kriminalnog miljea koji je spreman da ubije zarad činjenja krivičnog djela”, istakla je ona.

Jondić je navela da plata policijskog službenika srednje stručne spreme u RS-u trenutno iznosi 830 KM.