Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijava BHANSA-e

Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad mostarskog aerodroma

Avion-Slijetanje mostar333

Iz MUP-a su istakli kako će se u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenuo je operativne mjere za otkrivanje i pronalaženje lica ili objekata koji su usmjeravali laserske zrake prema avionu iznad Međunarodnog aerodroma Mostar te time ugrozili bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika.

Naime, kantonalni MUP zaprimio je prijavu od Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota, a uvidom u BHANSA-inu bezbjednosnu bazu podataka utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja vazdušnog saobraćaja.

Iz MUP-a su istakli kako će se u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima.