Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Policija lišila slobode četiri osobe zbog nepoštivanja mjera izolacije

samoizolacija-policija

Policijski službenici su kontrolisali 174 osobe kojima su izdata rješenja o medicinskom nadzoru

Policija Brčko Distrikta BiH sinoć je u mjestu Donja Skakava lišila slobode četiri osobe zbog nepoštivanja mjera izolacije.

Goran Pisić, šef Policije Brčko Distrikta BiH, izjavio je na konferenciji za medije da policijski službenici redovno provjeravaju koliko se građani kojima su izdata rješenja o obaveznoj izolaciji pridržavaju obavezujućih mjera. Policijski službenici su kontrolisali 174 osobe kojima su izdata rješenja o medicinskom nadzoru, te je utvrđeno da 166 osoba poštuju mjere koje su izrečene, a osam njih ne poštuje mjere izolacije.

-Mi smo sinoć na području Brčko Distrikta BiH u mjestu Donja Skakava lišili slobode četiri osobe. Tri osobe su imala rješenje o obaveznoj izolaciji, sve tri su došle s teritorije Republike Austrije. Zajedno s njima je bio veći broj drugih osoba, a tom prilikom smo lišili slobode i još jednu osobu koja radi kao medicinski tehničar u JZU Bolnica Brčko – izjavio je Pisić.

Lica su lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krvično djelo 222 -nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije te 221- prenošenje zarazne bolesti, a razlog lišenja slobode je ponavljanje krivičnog djela i uticaj na svjedoke.

Pisić je upozorio na negativne pojave na društvenim mrežama vezane za širenje lažnih vijesti te je iznio tvrdnju da će u toku dana vjerovatno za tri osobe biti izdani prekršajni nalozi zbog iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti, glasina i tvrdnji.