Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija ne može kažnjavati za par-nepar, nema zakonskog osnova!

policija MUP KS
Foto: Ilustracija

Sarajevska policija ne može kažnjavati vozače u Kantonu Sarajevo koji prekrše mjere zabrane vožnje motornih vozila po sistemu par-nepar jer za to nema zakonskog osnova, tvrdi Patria.

-Ta odluka uopšte nije u registru novčanih kazni. Nemamo način da izričemo prekršajne sankcije. Odluka nikad nije razrađena do kraja i policajci na terenu nemaju na osnovu čega da kažnjavaju vozače, saznaje Patrija u MUP-u Kantona Sarajevo.

Sarajevska policija dobila je uputstvo da vozače samo opominje i to isključivo prilikom redovne kontrole. To znači da bez obzira da li je neko prekršio mjeru zabrane vožnje par-nepar, policajac ga ne smije zaustaviti samo zbog toga.

-Ne izričemo kazne jer ne možemo izdavati prekršajne naloge niti podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka ali moramo postupati po odluci, kaže naš sagovornik.

U skladu sa inoviranim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo iz 2014. godine, Operativni štab u okviru epizode Uzbune naložio je između ostalog mjeru “privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila uvođenje sistema vožnje par- nepar tablica.

Potcrtano je i da sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala propisanih mjera podliježu sankcijama definisanim Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS (Službene novine KS broj 23/16), i to novčanim kaznama bit će kažnjena pravna lica u iznosima od 1.000 do 5.000 KM, a fizička od 500 do 1.000 KM.

Ova mjera, s obzirom da nije razrađena i precizirana do kraja, te činjenica da policija može samo opomenuti nekoga, ali ne i kazniti, jasno je već sada prvog dana primjene neće dovesti do smanjenja zagađenosti u Kantonu Sarajevo.

Od 1996. godine do danas nije nikada proglašena bila treća epizoda zagađenja Uzbuna, tako da u Vladi Kantona Sarajevo niko nije u saradnji sa ekspertima uradio precizan plan mjera koji bi dao konkretne rezultate.

Nakon redukcija vode, ukidanja Centrotransove linije Vijećnica – Hrasnica, vožnje u neispravnim GRAS-ovim vozilima, nerješavanja pitanja pasa lutalica, odvoza smeća…ovo je još jedan neuspjeli eksperiment i “mjera terora” Vlade Kantona Sarajevo nad građanima glavnog grada.

Zdravlje ljudi i dalje je ugroženo, a ono čemu se Vlada Elmedina Konakovića nada vjerovatno je promjena vremenskih prilika koja bi donijela smanjenje zagađenosti, piše NAP.

Uzbuna u gasnoj komori: Od koga je-dobro je!