Policija RS-a upozorila i zaprijetila članovima grupe “Pravda za Davida”

BiH

davor dragicevic

Iz banjalučke policije pozvali su članove grupe “Pravda za Davida“ i druge građane da na zakonit način izražavaju svoje stavove.

Nakon sinoćnjeg okupljanja članova te grupe na Trgu Krajine u Banjoj Luci, na kojem je došlo do verbalnog sukoba između Davora Dragičevića i muškaraca Đ.M., okupljanje je nastavljeno na prostoru ispred Policijske uprave Banja Luka.

Iz te uprave danas navode da je okupljanja organizovano na prostoru koji nije predviđen za održavanje javnih skupova, a koji nisu ni prijavljeni u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske.

-Pozivamo građane da na miran način izraze svoje stavove i suzdrže se od bilo kakvog nezakonitog ponašanja. Protiv svih učesnika navedenog okupljanja, za koje se utvrdi da su postupali suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, nadležnom sudu bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka – dodaje se u saopćenju banjalučke policije.

Davor Dragičević i jedan broj članova grupe “Pravda za Davida“ navode da ostaju ispred zgrade Policijske uprave Banja Luka sve do 25. septembra, do kada je dao rok da se, kako su istakli, uhapse ubice njegovog sina Davida.

Porodica Davida Dragičevića tvrdi da je on ubijen, i za to optužuju i neke pripadnike policije, dok je iz Okružnog javog tužilaštva Banja Luka ranije saopćeno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena vjerovatnoće, da je taj banjalučki mladić ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Prije 13 dana Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv dvojice pripadnika MUP-u Republike Srpske zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja.

Nezvanično, za tu dvojicu banjalučkih policajaca postoji sumnja da su, nakon što je banjalučki mladić David Dragičević u martu pronađen mrtav, odgovorni za nestanak njegovog donjeg veša, koji je mogao da posluži kao dokazni materijal.