Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u otkrivena 3.063 migranta, nisu učestvovali u krivičnim djelima

BiH

bajram migranti (1)

Policija Republike Srpske (RS) u ovoj godini je pronašla 3.063 migranta, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu.

Najviše je otkrivno na području Policijske uprave Bijeljina – 1.265, navodi se u informaciji o radu Koordinacionog tijela Vlade RS-a za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije ovog bh.entiteta.

Informaciju je danas razmatrala entitetska vlada, iz koje je saopćeno da, osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, za sada na području RS-a nije zabilježeno vršenje krivičnih djela ili narušavanje javnog reda i mira od migranata, „prvenstveno zato što policija preduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora“.

Dodaju i da u više od 90 posto slučajeva pronađeni migranti nemaju lična identifikaciona dokumenta.

Namjeru za azil izrazilo je više od 90 posto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je njih manje od 10 posto.

Putem readmisije je u druge zemlje vraćeno oko pet posto ilegalnih migranata.

U protklih osam mjeseci entitetska policija je Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 osoba, zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

Iz Vlade navode i da je intenzivirana saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te saradnja sa građanima u vezi s otkrivanjem, odnosno pronalaskom migranata i njihovim brzim prolaskom preko teritorije RS-a.

Policija RS-a i dalje pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata preko granice BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika i ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

U slučaju potrebe, entitetska policija može izdvojiti veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migracija.

Na području BiH je, kako dodaju, ove godine registrovano više od 13.000 ilegalnih migranata, najviše iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka.