Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan državnosti

Policija spriječila defile kroz Brčko, u centru grada čekali predstavnici srpskih udruženja

brcko kolona dan nezavisnosti

Brčanska policija je procesuirala, kako je navedeno, tri osobe iz te kolone koja su prekršila Zakon o mirnom okupljanju te Zakon o oružju i municiji

Dan nezavisnosti BiH obilježava se samo jednom dijelu BiH – u RS-u je ovo radni dan.

U Distriktu Brčko je u susret Danu državnosti održan niz događaja, a među njima i Svečana akademija. Prije njenog početka položeno je cvijeće i vijenci na spomenike poginulim borcima Armije RBiH i HVO-a.

Bio je planiran i defile vozila, ali je kolona iz FBiH došla samo do ulaza u Distrikt. Defilea automobila kroz centar Brčkog, koji je najavljivala Bosanska narodna stranka Sanina Muse, nije bilo. Najavljeno okupljanje spriječila je policija koja je kolonu preusmjerila van grada.

Brčanska policija je procesuirala, kako je navedeno, tri osobe iz te kolone koja su prekršila Zakon o mirnom okupljanju te Zakon o oružju i municiji.

U centru grada u tom periodu nalazilo se dvadesetak predstavnika srpskih udruženja, koji su čekali tu kolonu, javila je FTV. Do tog susreta ipak nije došlo. Dan je u cjelini prošao prilično mirno i bez većih incidenata!

“Mi smo danas imali ispunjene odredbe prilikom procesuiranja ova tri lica, za podnošenje prekršajne prijave o Zakonu o mirnom okupljanju i ako se uzme taj zakon vidjće se da je to odredba koja označava prekid tog mirnog okupljanja. I ono što smo mi uradili jeste da smo na jedan veoma profesionalan i bezbjedan način kolonu vozila usmjerili ka izlasku iz grada”, naveo je šef Policije distrikta Brčko Goran Pisić.