Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljeno za danas

Policija u Banjoj Luci zabranila okupljanje Bh. povorke ponosa

U Sarajevu održana Povorka ponosa pod nazivom “Porodično okupljanje”
25.06.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sarajevu je odrzana Povorka ponosa pod nazivom “Porodicno okupljanje”. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Policijska uprava Banja Luka donijela je rješenje o zabrani ovog javnog okupljanja u vremenskom periodu od 17.30 sati do jedan sat, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o javnom okupljanju

Policijska uprava Banja Luka saopštila je da je zabranila za danas najavljeno javno okupljanje u Banjoj Luci u organizaciji nezavisnih stavaralaca i aktivista “Geto” iz ovog grada i “Bh. povorke ponosa” iz Sarajeva.

Policijska uprava Banja Luka donijela je rješenje o zabrani ovog javnog okupljanja u vremenskom periodu od 17.30 sati do jedan sat, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o javnom okupljanju.

“Rješenje je doneseno nakon analize svih bezbjednosih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine”, smatraju u PU Banja Luka.

Kako tvrde, “imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upuućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja, Policijska uprava je apelovala da građani poštuju pozitivne zakonske propise i da svojim ponašanjem ne dovode do ugrožavanja drugih.”

“Ja sam protiv toga, odmah da znate”, kazao je u petak novinarima predsjednik RS-a Dodik, a na pitanje zbog čega odgovorio je kako takvi skupovi “uznemiravaju druge”.

Pozvao je tijela vlasti da skup zabrane, a policija ga je očito poslušala i učinila što je tražio.

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje kako se on zalaže za “očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva”, dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da “ustanu protiv Sodome i Gomore”.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa saopštio je 17. marta da će projekcija filma “Pride”, te diskusija i zabava, biti održani 18. marta u Banjoj Luci, uprkos pokušajima diskreditovanja, kao i “homofobnim, transfobnim i fašističkim napadima pojedinaca”.

Iz Organizacijskog odbora su naglasili da su, kao i svaki put do sada, događaje prijavili policiji, koja je upoznata o svemu, od vrste događaja do prijetnji i pokušaja zaustavljanja organizacije događaja.

“Neinformisanost političkih zvaničnika, zvaničnih nosilaca vlasti i pojedinih udruženja, te direktna diskriminacija i homofobija, koja je vidljiva iz njihovih izjava, šalju jasnu poruku – ko je dobrodošao u Banju Luku, a ko nije”, saopšteno je 17. marta.

Dvije učesnice tradicionalnog marša, napadnute su na Međunarodni dan žena, 8. marta, u Banjoj Luci, drugom najvećem gradu Bosne i Hercegovine, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Pri napadu je jedna članica marša odgurnuta, a druga je zadobila udarac, pri čemu im je nekoliko napadača iz ruka otelo LGBTIQ zastavu duginih boja. Napad na učesnice marša prijavljen je policiji u Banjoj Luci.

Kako je rečeno iz Odbora, prošle godine u Banjoj Luci održana su tri različita događaja u organizaciji Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i partnerskih organizacija, bez ikakvih prijetnji, diskreditovanja i pokušaja zabrane. Postavljaju pitanje šta se to promijenilo.

Napominju, također, da aktivisti koji zagovoraju unaprjeđenje LGBTIQ prava djeluju u Banjoj Luci više od 15 godina.

“Napominjemo da LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i ostatku entiteta Republika Srpska postoji i da niko nema pravo da ograničava LGBTIQ osobe na život u četiri zida”, kaže se u saopćenju.

Iz Organizacionog odbora naveli su da neće odustati od borbe za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini.