Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahrana demokratije

Policija zaustavila aktiviste jer “uznemiravaju građane”, uručeni im prekršajni nalozi

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ovaj događaj završio je vrlo simbolično – aktivistima su uručeni prekršajni nalozi, a policija je pozvala Gradsko groblje koje je svojim vozilom odvezlo sanduk. Demokratija je tako, kažu aktivisti, završila na pravom mjestu

Nevladina organizacija ReStart Srpska održala je danas performans sahrane demokratije, preko puta Narodne skupštine RS, u centru Banjaluke. Aktiviste je legitimisala policija, da bi ih u centru grada zaustavile tri patrole jer su nosili mrtvački sanduk koji su koristili za performans. Sanduk je, inače, rekvizit banjalučkog Studentskog pozorišta, piše Valter portal.

Policija RS zaustavljala je i građane i pitala da li ih je uznemirila pojava mrtvačkog kovčega u centru grada. Aktiviste “ReStarta Srpska” zadržali su, kako su objasnili, dok ne dođe krim tehničar da fotografiše sanduk.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Performans je održan kao vid protesta uoči sjednice entitetskog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati Prijedlog zakona koji definiše ko su “agenti stranog uticaja” u Republici Srpskoj.

Aktivisti su došli u crnini, na “sahrani demokratije” održan je govor, a u skladu s narodnim običajem, nad sandukom je naricala žena u crnini.

“Tužni skupe! Okupili smo se ovde da našu demokratiju ispratimo u nebeski entitet gdje će joj biti bolje nego u ovoj našoj Republici Srpskoj… Kako se koja demokratija rodi, nađe se odmah neki diktator koji jedva čeka da je ubije”, dio je govora koji je održan na simboličnoj sahrani demokratije.

Performans sahrane demokratije održan je u prisustvu aktivista, novinara i predstavnika Liste Nebojše Vukanovića “Za pravdu i red”.

Nevladina organizacija ReStart Srpska njime nastoji skrenuti pažnju javnosti na prijedloge zakona koji krše osnovne demokratske principe i slobodu govora, kao što su zakon kojim je kriminalizovana kleveta i tzv. Zakon o stranim agentima.

Ovaj događaj završio je vrlo simbolično – aktivistima su uručeni prekršajni nalozi, a policija je pozvala Gradsko groblje koje je svojim vozilom odvezlo sanduk. Demokratija je tako, kažu aktivisti, završila na pravom mjestu.