BiH

prijedlog novalića

Policijski sat na području Federacije BiH ponovo od 23 sata?

12/04/2021

Saopšteno je to iz Vlade FBiH nakon što je Novalić danas održao online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i imunolog akademik Jasenko Karamehi

Premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić će prijedlog kantona da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do 5 sati ujutro uputiti Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Saopšteno je to iz Vlade FBiH nakon što je Novalić danas održao online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i imunolog akademik Jasenko Karamehić.

“Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području FBiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježen je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto. Sedmični indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u FBiH smanjio za 11 posto. Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 hiljada stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva. Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu”, navodi se u saopštenju.

Prema izvještajima kantonalnih premijera i ministara zdravstva, epidemiološka situacija u kantonima ide ka blagoj fazi poboljšanja. Kako su istakli, Hercegovačko-neretvanski kanton nakon šestosedmičnog uzastopnog rasta, te trosedmičnog stagniranja, u posljednjoj sedmici bilježi usporen rast novooboljelih. U Kantonu Sarajevo podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana ovaj kanton ima dnevno manje od stotinu novooboljelih. Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim kantonima.

Kako je saopšteno Novalić je izvijestio kantonalne premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača. Dodaje se da je na sastanku Novalić upoznao prisutne o mogućnostima upotrebe brzih testova za COVID-19, a o čemu je tokom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije “Oncosem”.

“Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizirane aktivnosti kako bi se na području FBiH počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti privrednim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija. PCR testovi kao referentni primjenjuju se i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica”, rekao je Novalić.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, a naredni je zakazan za sljedeći ponedjeljak.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.