nezadovoljni plaćama

Protest policijskih službenika: Tražimo samo ono što smo imali prije 14 godina

protest policijskih snaga DB (7)

Policajci su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, neposredno pred početak sjednice Doma naroda BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo finansijskim statusom

U Sarajevu je počeo mirni protest članova Saveza sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH.

Policajci su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, neposredno pred početak sjednice Doma naroda BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo finansijskim statusom.

– Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti. Mislim da smo ušli u ozbiljnu priču i odnosit ćemo valjane odluke. Konkretno, danas samo tražimo da uposlenik koji ima najniža primanja može kupiti deset litara ulja. Jedini smo u svijetu koji nemamo kolektivni ugovor ni osiguranje na radu. Tražimo samo vraćanje onog što smo imali prije 14 godina – kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Saveza sindikata policijskih organa u BiH, prenosi Avaz.

Haris Salan, predsjednik Sindikata DKPT-a, podsjetio je da policajci imaju najniže plaće.

– Svjesni ste koliko su porasle cijene, mi nemamo novca da dođemo na posao. Donijeli smo na UO odluku o stupanju u štrajk – naveo je Salan.

Edin Kahrimanović, predsjednik sindikata Agencije za zaštitu i istragu (SIPA) kazao je za N1 da godinama ovaj i Sindikat policijskih organa u BiH ukazuju na probleme sa kojim se susreću uposleni u policijskim agencijama.

– Nije riječ samo o plati. Postoji niz problema o kojima bismo mogli pričati. Međutim, mi smo danas ovdje zbog egzistencijalnih razloga jer nemamo više načina da ‘krpimo kraj s krajem’. Pojedini ljudi nemaju mogućnost hraniti porodicu zato što rade za 475 KM ili 685 KM. Policajac radi za 897 KM i uz to da ne bi bilo nejasnoća, jer nam pojedini građani kažu gdje su nam uz sve to dodaci, želim reći da nema dodataka, oni ne postoje, izuzev toplog obroka koji iznosi 160 KM. Postoje dodaci za prijevoz, međutim, odluka o tome je donesena davne 2014/2015. godine i u njoj su izračunate cijene za prijevoz kada je gorivo koštalo 1,7 KM po litru. Danas je gorivo 3,4 KM odluka nije promijenjena. Ranije je Ured ombudsmena rekao da se radi o diskriminirajućoj odluci s obzirom na to da je postavljena gornja granica od 300 KM, naveo je Kahrimanović.

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu.

Unija sindikata policije FBiH podržala zahtjeve

Unija samostalnih sindikata policije FBiH, kao članica Saveza samostalnih sindikata BiH i Vijeća evropskih policijskih sindikata, podržala je zahtjeve Državne agencije za istragu i zaštitu, Sindikata Granične policije BiH i Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a koji za konačni cilj imaju poboljšanje radno-pravnog i materijalnog statusa uposlenika navedenih agencija.

Iz Unije sindikata policije FiH smatraju neprihvatljivom i poražavajućom činjenicu da policijski službenici, kao i ostali uposlenici navedenih organa, u vrijeme globalnih sigurnosnih izazova, migrantskih kriza, povećanog obima različitih oblika kriminala, te enormnog porasta troškova života, svoja prava traže na ulici i ispred sjedišta institucija, umjesto da se konstruktivnim socijalnim dijalogom i pokazanim razumjevanjem poslodavca iznađu obostrano zadovoljavajuća rješenja socijalnih partnera.

– U očekivanju da ćete u punom kapacitetu ostvariti vaše potpuno opravdane i legitimne sindikalne zahtjeve, te da će Vijeće ministara BiH povodom istih odmah i hitno djelovati, te pokazati visok stepen socijalne osjetljivosti, kao i moralne i društvene odgovornosti, još jednom naglašavamo našu punu podršku vašim aktivnostima – saopćeno je iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.