Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

Poljoprivrednici iz FBiH kritikuju Košarca: Uveo je nacionalne podjele među nas

kosarac (1)

Ovo nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta, stoji u saopćenju

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje način rada ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a kojim se sa donošenja bitnih odluka isključuje poljoprivrednike sa područja FBiH, stoji u saopćenju ovog udruženja.

“Ministar Košarac je jučer održao sastanak o, kako je sam naveo, zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova. Na sastanak pozvani su isključivo predstavnici poljoprivrednika iz Republike Srpske i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Ovom prilikom podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države.
Ovo nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta.

Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viškova mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz Republike Srpske. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i viškovi ovih proizvoda su u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz Federacije BiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira iz kojeg entiteta dolaze.
Kako je ministar Košarac najavio nastavak razgovora sa poljoprivrednicima očekujemo da se naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona sa bošnjačkom većinom”, kaže se u saopćenju Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.