Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

Položen kamen temeljac za novu zgradu, gasi se kolektivni centar

zgrada gorazde (1)

Cilj nam je da zatvorimo sve kolektivne centre u BiH i nadam se da ćemo to uspjeti do 2022. godine

U Goraždu je danas svečano označen početak radova na izgradnji stambenog objekta sa 25 stambenih jedinica. Objekat u ulici Salih-bega Kuljuha gradi se u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”, javlja Anadolu Agency (AA).

Muhamed Terović jedan je od stanara baraka u neposrednoj blizini, koje su služile kao kolektivni centar, a koje će, izgradnjom nove zgrade, biti porušene.

“Živio sam 25 godina u ovom kolektivnom centru. Znači mi mnogo, jer dugo sam bio u barakama. Ovo su bile špere, a sad će biti zid. Bar da se nečem čovjek može nadati. Živilo se, moralo se živjeti, nemaš druge solucije. Dok ložiš dobro je, čim prestaneš hladno, znaš i sam kakva je špera”, rekao je Terović.

Svečanosti su prisustvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, predstavnici Ministarstva izbjeglica FBiH, zvaničnici BPK i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Državni ministar navodi da se CEB projekat finansira iz sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope od 60 miliona eura, dok 44 miliona eura izdvajaju lokalne zajednice kroz obezbjeđenje infrastrukture – puteva, zemljišta, projekata …

“Cilj nam je da zatvorimo sve kolektivne centre u BiH i nadam se da ćemo to uspjeti do 2022. godine. Na području Grada Goražda još će biti aktivno sedam potprojekata kroz koje ćemo izgraditi 163 stambene jedinice i obnoviti još 30 kuća. Mislim da ćemo, ne mogu reći u potpunosti, ali djelimično obezbijediti bolje uslove za život trenutnim stanarima u tim kolektivnim centrima i ostalim”, dodaje Lučić.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u okviru Projekta CEB II realizira se ukupno devet potprojekata, od čega u Gradu Goraždu sedam te po jedan u opštinama Pale u FBiH i Foča u FBiH.

Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura, od čega je kreditno zaduženje pet miliona eura, a ostatak sredstava učešće grada i opština.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kaže da na području Goražda postoje još četiri kolektivna centra u kojima živi 176 porodica. Osim objekta za kojeg je danas položen kamen temeljac, on je najavio da će narednih dana početi izgradnja još tri zgrade u naseljima Splavište i Rasadnik, u kojima će stanove dobiti stanari kolektivnih centara Balkan 1 i Belvedere. Biće utopljeni i potkrovni stanovi u Titovoj ulici, kao i zgrade Balkan 2. Ramović smatra da će planirana dinamika biti ispoštovana.

“Mislim da će 2021. do decembra ili januar 2022. da će sve biti završeno. Nema više nikakvih prepreka, sredstva su obezbijeđena, raspisani javni pozivi i ja očekujem da ćemo te ljude usrećiti”, naglasio je Ramović.

U okviru Regionalnog stambenog programa CEB II, na području FBiH planirana je realizacija ukupno 49 potprojekata u 29 opština, kroz koje će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe.

Vodeća institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a provode ga resorna entitetska i kantonalna ministarstva, gradske i opštinske vlasti.