Položeno cvijeće na mezar Dževada Begića Đilde

polaganje cvijeca djilda

Na mezar Dževada Begića Đilde i njegovog brata Izeta, na šehidskom mezarju Kovači danas je cvijeće položio njihov otac Džemal Begić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Nedžadom Ajnadžićem.

Učenjem Fatihe su odali dužnu počast Đildi koji je poginuo 11. jula 1992. godine na raskrsnici u Pofalićima prilikom izvlačenja ranjene sugrađanke i počast njegovom mlađem bratu Izetu koji je poginuo u decembru 1992. godine na brdu Žuč, saopćeno je iz Službe za informatiku i informisanje Općine Centar Sarajevo.

[pull_quote_right]Dževad Begić Đilda posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”[/pull_quote_right]

– Moj sin Dževad je od malena pokazivao veliki interes za sport, posebno za Fudbalski klub Željezničar i bio je vođa Željinih navijača. Sudbina je htjela da pogine od snajperskog metka ispaljenog sa Grbavice, koju je toliko volio. Iza njega je ostala supruga i petoro djece – kazao je otac Džemal.

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je Dževad Begić Đilda bio dio slavne historije Bosne i Hercegovine i veliki patriota.

– Mi koji smo preživjeli protekli rat dužni smo poštovati njegov lik i djelo i prenositi to na mlađe generacije – naveo je Ajnadžić.

Dževad Begić Đilda posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

polaganje cvijeca 1

U čast poginulih Dževada i Izeta, nekadašnja Livanjska ulica na Koševskom Brdu u općini Centar danas nosi naziv Ulica braće Begić.

Polaganju cvijeća su također prisustvovali Haris Vlajčić, savjetnik predsjedavajućeg Ajnadžića i predsjednik Saveta Mjesne zajednice ”Trg oslobođenja-Centar” Dževad Jusić.