BiH

Manifestacija "Odbrana BiH-Igman 2020“

Položeno cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva (FOTO)

06/08/2020

Centralni dio manifestacije je u petak na platou/musalli Ratne džamije Igman u 12:30 sati, kada je planiran doček ratnih zastava, potom obraćanje predstavnika Organizacionog odbora, zatim klanjanje džuma-namaza, a program će biti završen dovom za domovinu.

U okviru 20. manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2020”, koja će današnjom ceremenijom u Sarajevu biti i zvanično otvorena, položeno je cvijeće na mjestima stradanja građana Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja i predstavnici Organizacionog odbora manifestacije, a položeno je na lokacijama Alipašina džamija, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Vječna vatra, Markale. Cvijeće će također biti položeno i na šehidskom mezarju Kovači.

Kako je ranije najavljeno, danas će na otvorenom amfiteataru Memorijalnog centra Kovači biti zvanično otvorena 20. manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2020, čiji su pokrovitelji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.
Iako se manifestacija danas zvanično otvara, u ponedjeljak je u spomen na sve pripadnike Armije RBiH koji su bili pravoslavne vjeroispovjesti održan parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a jučer i za katoličke pripadnike Armije RBiH misa zadužnica u Crkvi Ćirila i Metoda, također u Sarajevu. Osim toga, u amfiteatru Kovači jučer je otvorena i izložba “Domovina u srcu”.

Zvanično otvorenje manifestacije planirano je za danas u 12:00 sati na otvorenom amfiteatru Memorijalnog centra Kovači, gdje će se obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Nakon toga će biti izvedena i predstava “Hadžera”.

Centralni dio manifestacije je u petak na platou/musalli Ratne džamije Igman u 12:30 sati, kada je planiran doček ratnih zastava, potom obraćanje predstavnika Organizacionog odbora, zatim klanjanje džuma-namaza, a program će biti završen dovom za domovinu.

Zbog aktuelne situacije oko pandemije COVID-19, ovogodišnja manifestacija će biti održana u sjeni koronavirusa, odnosno uz poštivanje svih mjera nadležnih organa. Kako su naveli organizatori, u kontekstu samih sadržaja nema većih izmjena, a ono što je glavna razlika u odnosu na prethodne godine jeste da će centralnom dijelu manifestacije, sutra na Igmanu, moći prisustvovati maksimalno 100 ljudi, što je u skladu s preporukama nadležnih organa.

Manifestacija, čiji je moto inače “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, ove godine će biti održana pod motom “Ostani kući i posvjedoči”, što je ujedno i poziv svim građanima koji inače dolaze a imali su namjeru i ove godine doći na Igman, da ostanu u svojim domovima i manifestaciju proprate kroz medije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.