Pomirljivi tonovi u Mostaru: I SBB će probati kako je na vlasti?!

covic i radoncic1

“Zamolio sam Radončića da ozbiljno razmisli o mogućnosti da svoj kapacitet, koji ima SBB, stavi u funkciju, na neki način, izvršne vlasti, jer je on prvi pravi šef opozicije u BiH, s rezultatom koji je do te mjere kredibilan”, kazao je Čović

Nakon dvosatnog sastanka u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je ponudio partnerstvo za sudjelovanje u izvršnoj vlasti lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću, javlja Anadolu Agency.

aa_picture_20150822_6109246_web

“Zamolio sam Radončića da ozbiljno razmisli o mogućnosti da svoj kapacitet, koji ima SBB, stavi u funkciju, na neki način, izvršne vlasti”, kazao je Čović.

Novih izbora, kako je naglasio, sasvim sigurno neće biti, kao ni  prijevremenih, podsjetivši kako za sve to treba nekakav koncept izbornog zakona.„

“Mislim da  mogu govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZ, dakle i s te strane vrlo jasan poziv, jer sve ono što pokušavamo praviti kao nekakve političke aktivnosti s opcijama s kojima se sad razgovara, ne vidim mogućnosti da time nešto preveliko radimo, jer  vrlo brzo doći ćemo opet u zamke, u nemogućnost donošenja odluke, jer to su ipak sve manjinske vlade”, istaknuo je Čović.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se krene s realizacijom projekata koji su nuđeni glasačima i javnosti i da BiH krene ka evropskom putu.

Radončić je najavio da će vidjeti šta o svemu misli i SDA. U svakom slučaju, najavio je, neće nikome zatvoriti vrata za daljnje razgovore

Narednih mjesec, kako je kazao Čović, u Vijeću ministara i u Parlamentu očekuje se puno rasprava i usvajanja dokumenata, a oni na kvalitetan način mogu biti i raspravljeni i usvojeni ako bi imali SBB uz sebe.

Radončić je kazao da je prekinuo godišnji odmor da bi se sastao sa Draganom Čovićem, koji je u ovom trenutku šef države i koji ima ekstremnu odgovornost da stabilizira političku, ekonomsku i drugu situaciju u BiH.

“Znate i sami da SBB ovih godinu funkcioniranja vlasti nije komentirao 100 dana federalne vlade ni državne. Bili smo vrlo blago samozatajni očekujući da će taj rezultat  doći.

Covic i Radoncic

Međutim, činjenica je da nema vanrednih izbora i da je SBB-ov rezultat iznimno jak, činjenica je da pokušaji HDZ-a i SDA sa DF-om i manjim strankama očigledno ne daju rezultat jedne moćne koalicije koja bi mogla provesti vrlo teške reforme na nivou  Federacije i države i to je nešto u čemu kao opozicija trebamo na jedan način početi razmišljati.

U tom smislu, jako sam precizno shvatio zahtjev Čovića da ja osobno i rukovodstvo SBB-a na jedan dosta konkretan način počnemo razmišljati o toj ideji. Vidjet ćemo šta o tome misli i SDA. U svakom slučaju, nisam čovjek koji će bilo kome, pogotovo Čoviću zatvoriti vrata za daljnje razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces nakon izbora”, zaključio je Radončić.