BiH

Prognoza vremena

Ponovo nam stiže val zagađenja, padavina neće biti ni u tragovima

21/01/2020

Prema podacima stranice AirVisual, Sarajevo će već danas ponovo preuzeti lidersku poziciju najzagađenijeg na svijetu

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jutros je vedro, a u ostalim područjima pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 07.00 sati: Han Pijesak -9, Ivan-sedlo -6, Bjelašnica, Sarajevo -4, Jajce, Tuzla, Srebrenica, Foča -2, Gradačac, Doboj -1, Bihać, Banja Luka, Bijeljina, Prijedor 0, Trebinje 1 i Mostar 3 stepena.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne danas će preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje poslijepodne. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 1 do 7, na jugu od 8 do 12 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Dnevna temperatura oko 1 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Očekuje se novi val zagađenja

Kako tvrde meteorolozi poboljšanje kvalitete zraka u BiH koje je primijetno posljednjih dana je privremeno, te da nam već sutra stiže novi val zagađenja.

Iako Sarajevo jučer nije bio ni među 20 prvih najzagađenijih glavnih gradova na svijetu, period teškog disanja nije iza nas.

Prema podacima stranice AirVisual, Sarajevo će već danas ponovo preuzeti lidersku poziciju najzagađenijeg na svijetu.

Usljed stabilizacije vremenskih prilika poboljšan je Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jutros u 7.00 sati iznosio je 50 i to na mjernoj stanici Bjelave i na granici je kvaliteta dobar (od 0 do 50).

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici jutros je iznosila 14, kao i na mjerno stanici Vijećnica, dok je na mjernoj stanici Otoka vrijednost čestica PM10 iznosila 16.

U ostalim dijelovima Sarajeva zrak je umjereno zagađen. Na mjernoj stanici Otoka Indeks kvaliteta zraka iznosio je 53 i umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Vijećnica iznosio 55 i također je umjereno zagađen, kao i na mjerenoj stanici Ambasada SAD-a gdje je Indeks kvaliteta zraka jutros iznosio 63.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije navode kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

U ostalim gradovima Indeks kvaliteta zraka jutros je nezdrav u Visokom 168 i Ilijašu 166, Lukavcu 152 i Zenici 151.

Indeks kvaliteta zraka jutros u Tuzli iznosi 101 i Jajcu 114 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području tih gradova trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Prognoza do petka

U srijedu će u Bosni biti po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskom naoblakom. U ostalim područjima sunčano. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 8 do 13 °C.

U četvrtak će u Bosni biti po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskom naoblakom. U ostalim područjima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost- Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 14 °C.

U petak će također u Bosni biti po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskom naoblakom. U ostalim područjima sunčano. U večernjim satima naoblačenje. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 2 do 7, a dnevna od 4 do 9, na jugu od 8 do 14 °C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.