Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pooštravanje mjera za ulazak građana u EU vodi ka izolaciji regiona

bosic

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić ocijenio je danas u Sarajevu da bi pooštravanje mjera za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma državljana zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH, dovelo građane ovog regiona u novu vrstu izolacije.

“To bi bila pogrešna poruka EU u vrijeme kad želimo slobodan protok ljudi i robe”, rekao je Bosić u uvodnom obraćanju učesnicima zasjedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative /CEI/ – Parlamentarna dimenzija.

Prema Bosićevim riječima, zajedničko zemljama Evrope jeste učešće njihovih građana u sukobima na Bliskom istoku i suočavanje sa prijetnjama terorizma.

“To je nešto što moramo zajednički rješavati”, naveo je Bosić, ističući da bi članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU doprinijelo bezbjednosti Evrope.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH istakao je da migrantska kriza do sada nije dotakla BiH, ali to jeste i problem ove zemlje i treba ga zajednički rješavati.

Navodeći da od 18 članica CEI osam nisu članice EU, Bosić je konstatovao da evropski problemi vezuju sve učesnice Inicijative.

Parlamentarna skupština BiH danas je domaćin zasjedanja Parlamentarne skupštine CEI – Parlamentarna dimenzija o temi “Strategija za sprečavanje i borbu protiv terorizma u svjetlu migrantske krize”.