Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

50 POSTO KAPACITETA

Popunjava se državni zatvor: Trenutno ima 147 osuđenika i 37 pritvorenika

drzavni zatvor

Prvi državni Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera svečano je otvoren 22. jula 2020. godine nakon višegodišnje izgradnje

U prvom državnom Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera trenutno se nalazi 147 osuđenih i 37 pritvorenih osoba, a do kraja godine bit će prebačeni svi zatvorenici kojima je kaznu zatvora izrekao Državni sud.

Ovu informaciju je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio državni ministar pravde Josip Grubeša. On je istaknuo da se svakodnevno preuzimaju zatvorenici iz entitetskih zatvora, te da broj zatvorenika koji se nalaze u državnom zavodu varira iz dana u dan.

“Možemo reći da su kod nas trenutno na odsluženju zatvorenici iz svih entiteskih zatvora. Iz svakog zatvora prebačen je neki broj zatvorenika. S obzirom na broj osoba koje su služile kazne u nekim zatvorima u entitetima, više nema zatvorenika koje je osudio Sud BiH u KPZ-ovima [kazneno-popravnim zavodima] Busovača, Mostar, Bihać, Istočno Sarajevo, Doboj, Trebinje, Bijeljina i Sarajevo”, kaže Grubeša.

On naglašava da prebačeni zatvorenici služe kazne zatvora za cijeli dijapazon kaznenih djela za koja je nadležan Sud BiH, od organiziranog kriminala do ratnih zločina, te da će do kraja godine biti prebačeni svi zatvorenici.

Prvi državni Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera svečano je otvoren 22. jula 2020. godine nakon višegodišnje izgradnje. Kamen temeljac je postavljen 2006., a izgradnja zatvora počela je 2007. godine.

Kao razlog zbog kojeg radovi nisu dugo počinjali iako su finansijska sredstva bila osigurana, ranije su iz Upravnog odbora Jedinice za implementaciju ovog projekta navodili složene procedure, a ranije je Grubeša rekao da je izgradnja zatvora također kasnila zbog sudskog spora podizvođača s jednim od izvođača radova.

Objekat se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, ukupne je površine oko 12 kvadratnih metara.

Predviđeno je da u zatvoru budu smješteni zatvorenici koje je Sud BiH osudio za najteža krivična djela.