udruga „Novi put“

Porast nasilja nad ženama u Hercegovini tokom pandemije covida-19

UN procjenjuje da je jedna od tri žene bila zlostavljana tokom svoga života, a u vrijeme kriza, kažu organizatori kampanje, brojke rastu što je vidljivo i tokom pandemije koronavirusa i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja počet će u četvrtak, 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a trajat će do 10. decembra kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

S ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama, udruga „Novi put“ će povodom obilježavanja 16 dana aktivizma na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona organizirati ulične akcije, predavanja o rodno zasnovanom nasilju i sprječavanju nasilja u vezama.

Iz udruge su izvijestili kako je pripremljen kratki promotivni video s ciljem podizanja svijesti i upoznavanja javnosti o ovom problemu.

Aktivnosti kampanje provodit će se u okviru projekta „Sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na području HNK i ZHK“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

UN procjenjuje da je jedna od tri žene bila zlostavljana tokom svoga života, a u vrijeme kriza, kažu organizatori kampanje, brojke rastu što je vidljivo i tokom pandemije koronavirusa i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa.

Navodi se i kako novo izvješće ‘UN Women’ pokazuje da su dvije od tri žene izjavile kako su one ili neka žena koju poznaju doživjeli određeni oblik nasilja. Samo jedna od deset žena rekla je da će zatražiti pomoć od policije. Regionalno istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena OESS-a iz 2019. godine je pokazalo da dvije trećine žena, odnosno 67 posto smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava, dok preko četvrtine njih, odnosno 27 posto smatra da je veoma uobičajena pojava.

Nasilje nad ženama u Hercegovini znatno se povećalo tokom pandemije koronavirusa, kažu iz udruge pozivajući se na podatke o broju klijentica koje su dobile besplatnu psiho-socijalnu i pravnu podršku i pomoć u besplatnom Savjetovalištu udruge “Novi put”. Porastao je, kažu, i broj poziva broja za pomoć koji su pokrenuli, kao i broja zahtjeva za pružanje podrške i pomoći.

Udruga „Novi put”, sa sjedištem u Mostaru osnovana je 2010. godine s ciljem prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja, dječje pornografije i pedofilije te pružanja izravne podrške potencijalnim i stvarnim žrtvama navedenih oblika nasilja. Osim navedenih aktivnosti, udruga “Novi put” aktivno radi i na edukaciji marginaliziranih i ranjivih kategorija te promociji rodne jednakosti i ljudskih prava u suradnji sa svim relevantnim institucijama.

„Novi put“ je 2012. godine otvorio telefonsku i online liniju za pomoć potencijalnim i stvarnim žrtvama spomenutih oblika nasilja, a nakon toga i savjetovalište za djecu i žene žrtve svih oblika nasilja, u kojem se besplatno pružaju usluge psiho-socijalnog savjetovanja i pravne pomoći i jedino je besplatno savjetovalište na području Hercegovine koje kontinuirano radi sa žrtvama navedenih pojava.

Datumi i termini aktivnosti udruge bit će objavljivani na web stranici www.newroadbih.org.