BiH

Washington

Visoki predstavnik Schmidt o posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

24/11/2021

Visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je u Washingtonu kako bi sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

– Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u BiH. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će BiH priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uslova za okončanje međunarodne supervizije – rekao je Schmidt.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom „Bosna i Hercegovina i stabilnost na zapadnom Balkanu“ u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel, saopćeno je iz iz Ureda visokog predstavnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.