Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porastao broj krivotvorenih novčanica od 100 KM

konvertibilne-marke123

U prvih deset mjeseci 2016. godine u BiH najviše su krivotvorene novčanice u iznosu od 100 KM. Prema podacima Centralne banke BiH, u godini na izmaku krivotvoreno je 556 komada papirnatih novčanica i 1.766 komada kovanica.

U periodu od 1. januara do 1. oktobra 2016. godine najviše krivotvorenih novčanica je bilo u apoenima od 100 KM (222), a krivotvorenih kovanica u apoenu od 1 KM (1.603), podaci su CBBiH.

U istom periodu prošle godine broj registrovanih krivotvorenih papirnatih novčanica KM bio 880 komada, od kojih najviše novčanica od 20 KM (556), te krivotvorenih kovanica 1.078, najviše onih od 1 KM (701).

Kako prepoznati krivotvoren novac? Iz CBBiH upozoravaju da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra.

Osim ovih zaštitnih elemenata koje je moguće prepoznati na dodir, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.

Zatvorska kazna

Proizvodnja lažnog novca uvrštena je i u Krivični zakon BiH, a kažnjava se kaznom zatvora od jedne do 10 godina.

Krivotvorenje novca nanose se ozbiljne štete ekonomiji države s obzirom na to da se time smanjuje vrijednosti pravog novca, povećavaju cijene zbog kruženja više novca u državi To se u konačnici naziva inflacijom.

Oprez, pojavile se falsifikovane kovanice od 5 KM