BiH

Odlukom suda u Sarajevu

Porodica Gljiva deložirana iz kuće u Semizovcu, ne znaju kuda će

05/07/2019

Gljive su spornu kuću dobile od porodice Kon, kao protivuslugu za doživotno staranje o njima

Bračni par Safet i Hidajeta Gljiva, njihovi sin, kćerka, zet i unuk od nepunih dvije godine, uz asistenciju policije, vatrogasaca i službe Hitne pomoći iseljeni su prekjučer u Semizovcu iz kuće u kojoj žive punu 31 godinu. Prethodno su izbjegli deložaciju u februaru, potom u aprilu i maju, međutim, ovog puta završili su na ulici.

– Zamislite, unuče od 20 mjeseci doživljava traumu, gdje smo opkoljeni policijom. Izvode nas sa lisicama na rukama. Pa šta je ovo? Nismo mi nikoga ubili. Samo tražimo pravdu, a pravde nema – rekla je za televiziju N1 Hidajeta Gljiva.

Gljive su spornu kuću dobile od porodice Kon, kao protivuslugu za doživotno staranje o njima. Posjeduju i notarski ugovor o tome iz 1992. godine. Međutim, Opštinski sud u Sarajevu 2001. godine presuđuje da kuća i zemljište pripadaju Mahmutu Lopčaliji iz Sarajeva, koji tvrdi kako je njegova supruga Fatima imanje od porodice Kon kupila još 1987. godine.

Porodica Gljiva uzvraća da ne postoje dokumenti kojima se ta tvrdnja potkrepljuje.

– Dvije presude, uknjiženi smo. Oni su se žalili Vrhovnom sudu BiH koji je na nama napravio grešku. Čisti kriminal, korupcija i mito – ispričala je Hidajeta.

Prethodnu noć deložirani su proveli kod familije u Visokom, a za dalje ne znaju ni šta će, ni kako će. U zapečaćenoj kući ostale su im sve stvari.

– Tu sam pod šatorom sa svojom porodicom. Tu ću ostati jer nemam gdje – dodala je sagovornica. U međuvremenu, advokat porodice Gljiva najavio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. Nadaju se hitnoj reakciji, jer život za šestočlanu porodicu pod šatorom nije nimalo lak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.