BiH

Livanjski kanton

Porodica u BiH angažovala bager da očisti snijeg zbog sahrane

30/01/2019
Foto: Srna

"Sahranu smo trebali obaviti ima pet dana, ali većinom stari i bolesni mještani nisu bili u situaciji da očiste oko groblja i po selu"

Paroh Livanjski Predrag Crepulja rekao je danas da je porodica u kojoj se dogodio smrtni slučaj u livanjskom povratničkom srpskom selu Gubin morala da angažuje privatnu mahanizaciju – bager da bi očistili snijeg i obavili sahranu.

“Situacija u Livanjskom polju je izuzetno teška”, rekao je Crepulja.

Pomoćnik gradonačelnika Livna za civilnu zaštitu Pavo Duvnjak rekao je danas da su u protekla dva dana ekipe bile u livanjskom povratničkom srpskom selu Gubin i očistile snijeg, ali da je palo novih 15 centimetara u ovom selu.

“U datom trenutku u selu Gubin je bilo prohodno, naše ekipe su bile na terenu i očistile snijeg, međutim novih petnaestak centimetara snijega je palo juče, tako da mislim da to ne bi trebalo omesti sahranu”, rekao je Duvnjak.

On je rekao da ne može reći da li će se danas izaći na teren do sela u Livanjskom polju jer su ekipe danas angažovane na drugom kraju opšine Livno, gdje je desetak porodica danima odsječeno od svijeta.

Mještani sela Gubin rekli su da je tačno da su ekipe iz Civilne zaštite bile na terenu, ali da snijeg nije očišćen.

“Nisu ni ulice po selu očistili, kako je zamelo tako je i ostalo. Na nekim dijelovima visina snijega je i preko metar i po”, kažu mještani srpskog sela Gubin.

Radnik na seoskom groblju u Gubinu Živko Vukovljak rekao je Srni da je situacija teška.

“Sahranu smo trebali obaviti ima pet dana, ali većinom stari i bolesni mještani nisu bili u situaciji da očiste oko groblja i po selu. U selu ima i jedna starica koja već deset dana ne može da izađe iz kuće zbog snijega”, naveo je Vukovljak.

On je apelovao da livanjsko Komunalno preduzeće dođe u pomoć.

“Ovo je očigledan primjer kako žive Srbi na ovom području”, naglasio je Vukovljak.

Srni su u livanjskom Komunalnom preduzeću rekli da je šef, koji jedini može dati izjavu, odsutan i da su na području cijelog Livna teški uslovi.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.