BiH

sjećanje na 43 nevine žrtve

Porodice žrtava Međunarodni dan nestalih obilježile na lokalitetu Buk Bijela (FOTO)

30/08/2020

Udruženje porodica žrtava rata "Foča 1992-1995" Međunarodni dan nestalih osoba obilježilo je na lokalitetu Buk Bijela, gdje je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 stanovnika Foče

Udruženje porodica žrtava rata “Foča 1992-1995” Međunarodni dan nestalih osoba obilježilo je na lokalitetu Buk Bijela, gdje je u junu 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima 43 stanovnika Foče, javlja Anadolu Agency.

U septembru 1992. ovdje su ubijeni muškarci od kojih je najmlađi imao 16, a najstariji 32 godine.

“Prema informacijama koje imamo, oni su ubijeni ranije i na kamionu, koji je morao ući u rikverc, šumskim putem dovezeni su do lokacije na koju su izbačeni. Razgovarala sam sa istražiocem Instituta za nestale osobe, koji je 6. juna 2006. godine ekshumirao njihove posmrtne ostatke, i rekao mi je da je to bio strašan prizor tijela nabacanih jedno preko drugog, koji su izgledali kao jedan naviljak sijena”, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja porodica žrtava rata “Foča 1992-1995”.

Kako bi prisustvovao obilježavanju Dana nestalih, iz SAD-a, gdje živi nakon rata, došao je Kemalemir Frašto, koji još uvijek traži ostatke svoga brata Emira. Emir je ubijen u Foči, a njegovo tijelo bačeno je pored rijeke Ćehotine. Kako bi sačuvao uspomenu na brata, Kemal je zvanično promijenio ime, te je vlastitom dodao i ime ubijenog brata.

“Dvadeset osam godina nije malo. Najgore je što ja imam informacije gdje je ubijen i gdje je ukopan, čak sam predao tužbu protiv RS-a, ali još uvijek ništa. Postoji mogućnost da je ukopan u samom gradu, ali niko ne reaguje”, izjavio je Frašto.

Od oko 3.000 civila ubijenih tokom rata na prostoru Foče, još uvijek se traga za 627.

“Od 514 grobnica pronađenih na području Foče, 55 je masovnih. Foča je u vrhu liste gradova po broju nestalih osoba, a na prvom mjestu je po broju ubijenih i nestalih žena”, kazala je Halida Konjo Uzunović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.