Narodna skupština rs

Poslanici o Prijedlogu zakona o Gradu Gradiška

narodna skupstina rsa

Ta općina, koja ima status razvijene jedinice lokalne samouprave i po popisu iz 2013. godine 49.196 stanovnika, prije dvije godine je pokrenula postupak za dodjelu statusa grada

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) bit će nastavljena danas objedinjenom raspravom o Prijedlogu zakona o Gradu Gradiška i izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Ta općina, koja ima status razvijene jedinice lokalne samouprave i po popisu iz 2013. godine 49.196 stanovnika, prije dvije godine je pokrenula postupak za dodjelu statusa grada.

U RS-u status grada već ima sedam lokalnih zajednica.

Na dnevnom redu je još osam tačaka, među kojima nacrti zakona o likvidacionom postupku, kao i izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, porezu na dobit i društvima za osiguranje.

Poslanici su sinoć razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju – po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, također po hitnom postupku.

Entitetski ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da se taj zakon usvaja po hitnom postupku kako bi određeni proizvođači energije iz obnovljivih izvora iz vjetroelektrana bili isključeni iz sistema podsticanja.

Kazao je da će biti ograničen rast računa za električnu energiju po tom osnovu, a koji bi u narednom periodu bio značajan. Đokić je rekao da je ostvarivanjem prava na podsticaj za vjetroelektranu snage oko 50 megavata potrebno obezbijediti najmanje 16 miliona KM godišnje.

Tokom sinoćnjeg rada usvojen je Zakon o igrama na sreću – po hitnom postupku.