Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici Saveza za promjene bojkotovali Stevandića

stevandic

Poslanici stranaka opozicionog Saveza za promjene nisu učestvovali u dijelu popodnevnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske dok je sjednicu vodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić, koji je nedavno napustio SDS i sa grupom poslanika formirao svoju poslaničku grupu.

Poslanici Saveza za promjene učestvovali su i učestvuju na sjednici dok je vodi predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović i potpredsjednik Senad Bratić.

Stevandić je novinarima rekao je da će se potruditi da “do kraja razobliči prljavu igru koju Savez za promjene vodi sa partnerima iz Sarajeva protiv RS-a”.

Po njegovim riječima, cilj večerašnjeg neučestvovanja opozicionih poslanika u radu parlamenta, zbog čega je u pitanju bio kvorum za rad, je “da se pokaže da je Federacija BiH stabilna, a da se destabilizuje RS”.

“Poznat je plan da se izazove destabilizacija u Republici Srpskoj koji podrazumijeva da nekoliko lidera Saveza za promjene sjedi u Sarajevu, a “loži vatru” u Republici Srpskoj”, naveo je Stevandić.

Inače, početak rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske obilježila je oštra rasprava o aferi “Acerol Mittal” i Rudniku željezne rude “Ljubija”, nakon što je jučer poslanik NDP-a Dragan Čavić saopćio da je “Mittal” utajio 50 miliona maraka poreza, dok su RS i mali akcionari zbog neprikazane dobiti oštećeni za 178 miliona maraka.

-Mali akcionari u Rudniku “Ljubija” treba da tuže “Arcelor Mittal” zbog zakinute dobiti – rekao je danas Čavić u svom obraćanju u parlamentu RS-a.

Po njegovim riječima, otkako je 2004. godine “Mittal” preuzeo Rudnik “Ljubija” taj rudnik je zakinut za najmanje pola milijarde maraka, postavljajući pitanje predstavnicima državnog kapitala od tada do danas da li su znali za mahinacije u tom preduzeću.

On je pojasnio da je Poreska uprava RS-a svojom kontrolom utvrdila da je u periodu od 2010. do 2012. godine preduzeće zakinuto za 37 miliona maraka zbog manipulacija transfernim cijenama.

Čavić je još kazao da je prihod kompanije lažno prikazivan, a da se dobit trebala dijeliti 51 posto “Mittalu” i 49 posto Fondovima i malim akcionarima RS-a.

-Kad se izračuna neprikazana dobit, ispada da od 363 miliona maraka dobiti ‘Ljubiji’ pripada 49 posto, odnosno 178 miliona – rekao je Čavić.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je Čavić juče nepravedno optužio lidera DNS-a Marka Pavića da je on odgovoran za utvrđene nepravilnosti, navodeći da u kontriolisanom period predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” nije bio Marko Pavić, već Radivoje Bratić.

Čavić je odgovorio da vlast u RS-u treba da odgovori da li je znala za kriminal sa transferisanim cijenama i utaji poreza i zašto nisu reagovali na to.

On je dodao da je Pavić bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” sve do jula ove godine kada je podnio ostavku na to mjesto, nakon što je Vlada insistirala da se Rudnik “Ljubija” privatizuje, odnosno proda jednoj izraelskoj kompaniji.

-Ovo pitanje otvara novu aferu. Postavljam pitanje koliko je RS izgubila novca u preduzeću u kojem je imala 49 posto vlasništva – rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Prijedor talac odnosa DNS-a i SNSD-a i da se preko dešavanja u tom gradu i Rudniku “Ljubija” rješavaju odnosi među koalicionim partnerima.